Ampumaharrastusfoorumin perinteinen vuosiseminaari pidettiin Katajanokan kasinolla 3.2.2017. Tilaisuuden tähtipuhujina olivat sisäministeri Paula Risikko (kok) sekä europarlamentaarikko Juha Halla-aho (ps). Heidän esityksistään huokui se, että he tuntevat hyvin ammunnan harrastajille ajankohtaiset asiat: Euroopan unionin tuliasedirektiiviuudistus sekä samaan aikaan tapahtuva kansallisen aselain joustavoitaminen. Risikko painotti esityksessään tuliaseet ja kansallinen turvallisuus tuliasedirektiivimuutoksien taustalla olleita vakavia turvallisuusnäkökohtia, mutta korosti sitä, että yhdessä meidän tulee varmistaa ampumaharrastuksen jatkuminen. Halla-aho selvitti esityksessään unionin valiokunnissa käytyä keskustelua. Keskeistä oli huomata, että eri maiden ja neuvottelutahojen päämärien vuoksi direktiivi saattaa päättyä muotoon, jossa on monenlaisia poikkeussääntöjä aseluokituksen, aseiden tulivoiman ja lupien voimassaolon osalta. Halla-aho korosti, että suomalaisten osalta on merkitystä sillä, miten kansallinen lainsäädäntö muovaillaan direktiivin minimivaatimuksien perustalle.
Luontevasti Halla-ahon esityksen jälkeen Sisäministeriön Johanna Puiro selvitti tuliasedirektiivin kansallisia seurauksia. Seminaariväkeä rauhoiteltiin viestillä, että Suomen päämääriä saatiin hyvin sisällytettyä tuliasedirektiiviin.
Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen kertoi esityksessään havaintoja aselain sekä ampumaratalain kokemuksista. Ehkäpä keskeisin viesti hänen esityksessään oli, että ampumaratatoimijat ovat tehneet toistaiseksi hyvin vähän ampumaratalain mukaisia ilmoituksia koskien ampumaratavastaavia ja ratojen järjestyssääntöjä. Nämä ilmoitukset tulee toimittaa Poliisihallitukselle 30.11.2017 mennessä.
Sisäministeriön Johanna Kari selvitti esityksessään kansallisen aselain joustavoittamishanketta. Hankkeessa on otettu huomioon ennakoiden tuliasedirektiivin mahdolliset muutokset. Aselupaprosessia tullaan hankkeen myötä joustavoittamaan muun muassa sähköisen menettelyn käyttöön otolla (vrt passit) sekä luopumalla kotipaikkasidonnaisuudesta.
Ympäristökeskuksen Mikko Attila pohti esityksessään ampumaratojen tarvitsemia ympäristölupia. Kuten aselain uudistamisen ja sen mukaisten menettelyjen joustavoittamista on monessa yhteydessä todettu myös, että tulisi pohtia myös erityisesti vähäisten ampumaratojen ympäristölupamenettelyn keventämistä. Attila toi esityksessään esiin myös näkökannan, että ampumaradan ympäristölupa on vahva työkalu ampumatoiminnan puolustamisessa. Siksi toiminnan kuvaamiseen ja ympäristölupamenettelyyn kannattaa panostaa.
Seminaarin viimeisenä esiintyjänä oli ampumarata-asiantuntija Lotta Jaakkola. Jaakkola täydensi Attilan sanomaa siten, että aktiivisesti toimimalla ampumaharrastajilla on mahdollisuus vaikuttaa päämäärähakuisesti niin yleiseen mielipiteeseen kuin ympäristölupaviranomaisiin. Tässä vanha sanonta ”ei saa jäädä tuleen makaamaan” on muistettava, ja meidän on aktiivisesti tuotava esille tarpeitamme ja valmistauduttava huolellisesti heti alusta ympäristölupaprosessiin.
Esitysmateriaali on luettavissa täällä:
Halla-aho: AHFSEMI2017_Halla-aho_tuliasedirektiivi_20170203
Puiro: AHFSEMI2017_Puiro_Muuttuva asedir SM esitys final_20170202
Lehtonen: AHFSEMI2017_Lehtonen_Kokemuksia ampuma-ase- ja ampumaratalakien uudistuksista_20170202
Kari: AHFSEMI2017_Kari_Ampuma-aselupamenettelyn uudistaminen esitys_20170202
Attila: AHFSEMI2017_Attila_Ympäristölupa_20170203
Jaakkola: AHFSEMI2017_Jaakkola_seminaari_20170202